Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Τα αυτοδιοικητικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Διονύσου



Στις δημοτικές εκλογές του 2010, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσου –με τις ευλογίες της ηγεσίας- αποφάσισαν να στηρίξουν ενεργά -με τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της  Ενωτικής Πρωτοβουλίας- τον πρώην κοινοτάρχη Κρυονερίου σαν υποψήφιο δήμαρχο του νέου Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου.

Για τη συνεισφορά τους στη νίκη αυτού του ψηφοδελτίου ανταμείφθηκαν με θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου. Η νίκη αυτή αποδείχτηκε  πύρρεια, αφού σχετικά γρήγορα η πλειοψηφία άρχισε να αποσυντίθεται, οπότε και τα στελέχη αυτά σταδιακά έδειξαν να αποστασιοποιούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ανεξαρτητοποήσεις, διαγραφές, παραιτήσεις).

Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ενώ συμμετείχαν μέχρι κάποια στιγμή στις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός νέου πολυσυλλεκτικού σχήματος, ξαφνικά αποφάσισαν να στήσουν ένα στενά παραταξιακό, καθαρά συριζαϊκό  σχήμα με κάποιους μαϊντανούς ως άλλοθι μιας ανεξάρτητης δήθεν δημοτικής παράταξης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό, αφού συγκέντρωσαν -ως ΔΑΔΙΟΝ- μόλις ένα  11,5%  και κατετάγησαν προτελευταίοι, την ίδια στιγμή που το κόμμα τους κεντρικά κάλπαζε προς την κυβερνητική εξουσία.

Τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, απέδειξαν την ανικανότητα τους να αρθρώσουν έναν εναλλακτικό, πειστικό λόγο και να αναδειχτούν σε μια χρήσιμη δύναμη στα δημοτικά πράγματα του Διονύσου. Δεν είναι διόλου τυχαίο που πολλά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους τη δυσφορία τους για την αναποτελεσματικότητα της εκπροσώπησης της ΔΑΔΙΟΝ από τους δυό εκλεγμένους δημοτικούς της συμβούλους.

Φαίνεται πως αυτήν ακριβώς την αγωνία - δυσφορία απηχεί, εξωτερικεύει το δημόσιο κάλεσμα από τα social media παλαιού αυτοδιοικητικού παράγοντα της περιοχής, που  έχει ενταχθεί σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ- «Όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία νέα, ισχυρή και νικηφόρα δημοτική παράταξη».

Μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορούν να διασώσουν πολιτικά και αυτοδιοικητικά –έστω και σε τοπικό επίπεδο, έστω και προσωρινά- ένα κόμμα που βρίσκεται σε αποδρομή και να παρατείνουν για λίγο το Τέλος που πλησιάζει. Εξάλλου, οι σχεδιαζόμενες στο αυτοδιοικητικό τοπίο θεσμικές ρυθμίσεις Σκουρλέτη   –αμφίβολο αν υιοθετηθούν τελικά- μαρτυρούν απλά τον πανικό στην επερχόμενη αποσύνθεση. Και τίποτα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου