Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Δήμαρχος Διονύσου, Ένας δήμαρχος που «μιλάει» με … έργα



Συνέντευξη του δημάρχου Διονύσου Διονύση Ζαμάνη στην εφημερίδα  Τύπος της Κηφισιάς. Προτεραιότητα στα προβλήματα της Οικογένειας, των ευάλωτων δημοτών και στα έργα Υποδομής. Είμαι υπάλληλος όλων των Δημοτών. 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

        Τρία χρόνια σχεδόν δήμαρχος. Πιστεύετε τώρα πως άξιζε τον κόπο, μετά από δέκα περίπου χρόνια, να ασχοληθείτε με τα κοινά και γιατί;

Ποτέ δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά και το γιατί θα σας το εξηγήσω παραθέτοντας ένα πρόσφατο παράδειγμα: φέτος, για πρώτη φορά και έπειτα από συλλογική προσπάθεια, καταφέραμε ο Δήμος μας να καλύψει όλα τα αιτήματα των γονιών για τους παιδικούς σταθμούς, ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός. Το να προσφέρω, λοιπόν, στον δημότη τέτοιες υπηρεσίες, που τον διευκολύνουν και βελτιώνουν τη ζωή της οικογένειάς του, είναι για μένα η μέγιστη ικανοποίηση και αξίζει κάθε θυσία.

        Πόσο «εύκολο» είναι σήμερα, κάτω από τις παρούσες οικονομικές κυρίως συνθήκες, να διοικηθεί ένας «καλλικρατικός» δήμος, όπως ο Δήμος Διονύσου;

Εύκολο δεν είναι, πολύ περισσότερο όταν έχεις να κάνεις με επτά δημοτικές ενότητες -όπως στον δικό μας «καλλικρατικό» Δήμο– και η γενικότερη οικονομική συγκυρία της χώρας μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε και το τελευταίο ευρώ που ξοδεύουμε. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση εργαστήκαμε και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά, για να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο μας και να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, γιατί οφείλουμε να προσφέρουμε στους δημότες αυτά που τους αξίζουν.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η κεντρική κυβέρνηση πρόσθεσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, αλλά, από την άλλη, αφαίρεσε πόρους. Παρ’ όλα αυτά, οργανώσαμε, εξορθολογήσαμε, νοικοκυρέψαμε, σχεδιάσαμε εκ νέου όπου χρειάστηκε και συνεχίζουμε να προχωράμε σταδιακά στην επίτευξη των στόχων μας για τον Δήμο.

        Αυτά τα τρία χρόνια σε ποια προβλήματα κρίνατε πως έπρεπε να δώσετε προτεραιότητα και γιατί;

Δώσαμε προτεραιότητα κυρίως στα προβλήματα που αφορούν στην υποστήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων δημοτών, γιατί πρέπει να είμαστε δίπλα σε όσους συμπολίτες μας δοκιμάζονται από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Επίσης, δώσαμε προτεραιότητα, για λόγους προφανείς, στα έργα υποδομής, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, ενώ μεριμνήσαμε για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αφορά στο αίσθημα ασφάλειας των δημοτών και κατοίκων της περιοχής μας. Στην ατζέντα μας, όμως, έχουμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους δημότες, μικρά και μεγάλα.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

        Και με ποιο τρόπο τα λύσατε;

Με την υλοποίηση έργων που ανακούφισαν την κατάσταση ή αντιμετώπισαν τα προβλήματα στους τομείς που σας προανέφερα και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα:
– Ισχυροποιήσαμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας, ενισχύσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ιδρύσαμε Κοινωνική Ιματιοθήκη, ιδρύσαμε ένα νέο ΚΑΠΗ στη Δημοτική Ενότητα Διονύσου, επισκευάσαμε και ανακαινίσαμε το Δημοτικό Γηροκομείο και προχωράμε στην απαιτούμενη αδειοδότηση για τη λειτουργία του.

– Επίσης, μεταφέραμε και συστεγάσαμε υπηρεσίες και κοινωνικές δομές σε ενιαίο, μεγαλύτερο και λειτουργικότερο κτίριο, αναβαθμίζοντας σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες.

– Για τις οικογένειες του Δήμου και τα παιδιά μας δημιουργήσαμε το καλοκαιρινό camp και θέσαμε στη διάθεση των νέων μας φοιτητικά λεωφορεία για τη δωρεάν μετάβασή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

– Αναφορικά με τα έργα υποδομής, ολοκληρώσαμε την κατασκευή και θέσαμε σε λειτουργία δύο νέους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, έναν στη Ροδόπολη και έναν στο Κρυονέρι, σύντομα εγκαινιάζουμε ακόμη έναν στον Διόνυσο και επιπλέον μεταφέραμε άλλον έναν, τον 1ο Αγίου Στεφάνου, σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. Αποτέλεσμα αυτών είναι, όπως προείπα, να είμαστε στην ευχάριστη θέση από φέτος να κάνουμε δεκτές όλες τις αιτήσεις των γονιών του Δήμου μας για τους παιδικούς σταθμούς.

– Επίσης, προσθέσαμε δύο νέα σχολεία στις υφιστάμενες σχολικές υποδομές: επισκευάσαμε ριζικά και λειτουργήσαμε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο, στη Δροσιά, ενώ σύντομα θα στεγάσουμε στο Ζάννειο, σε ένα ριζικά ανακαινισμένο, καινούργιο χώρο, το Λύκειο Δροσιάς. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για την έναρξη κατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου και του Λυκείου Διονύσου και θα προχωρήσουμε σύντομα στη ίδρυση 3ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Στέφανο. Ανακαινίσαμε και πιστοποιήσαμε, ακόμη, τρεις νέες Παιδικές Χαρές σε Άγιο Στέφανο, Δροσιά και Σταμάτα, ενώ είναι σε εξέλιξη η πιστοποίηση πολλών άλλων.

– Έχουμε υλοποιήσει πληθώρα έργων ανακατασκευής των δημοτικών αθλητικών χώρων και γηπέδων. Αναφέρω, ενδεικτικά, ότι τοποθετήθηκε σύγχρονο ξύλινο παρκέ στο Κλειστό Γήπεδο Αγίου Στεφάνου -εντός του έτους θα γίνει το ίδιο για το Κλειστό Γήπεδο Διονύσου- και κατασκευάστηκε ένα νέο σύγχρονο γήπεδο τένις στην περιοχή Κόκκινο Χωράφι. Ανακαινίσαμε και λειτουργούμε, πλήρως εξοπλισμένο, το προπονητήριο που ήταν για χρόνια κλειστό, στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου Αγ. Στεφάνου.

– Στεγάσαμε το Δημοτικό Γυμναστήριο σε μεγαλύτερο και καλύτερο χώρο, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η ριζική ανακατασκευή και ανακαίνιση πολλών ακόμη αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

– Επίσης, στον τομέα των υποδομών, είναι σε διαδικασία δημοπράτησης αντιπλημμυρικά έργα που θα επιλύσουν ένα χρόνιο πρόβλημα κατοίκων του Δήμου μας. Δημοπρατήθηκε και ξεκινάει το αντιπλημμυρικό έργο στη θέση Βρυσάκι στον Άγιο Στέφανο, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, και εντός των προσεχών μηνών θα δημοπρατηθεί, πάλι στον Άγιο Στέφανο, ανάλογου προϋπολογισμού έργο, από την Περιφέρεια για την οδό Πιπεροπούλου.

– Στον τομέα του Πολιτισμού προσφέρουμε στους δημότες εντελώς δωρεάν υψηλού ποιοτικού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ λειτουργούμε πολλά τμήματα επιμόρφωσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

– Ακόμη, θέσαμε σε λειτουργία την Υπηρεσία Φύλαξης των δημόσιων κτιρίων του Δήμου, προστατεύοντάς τα από βανδαλισμούς και καταστροφές, δημιουργώντας παράλληλα αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας στους δημότες.

Έχει παραχθεί έργο και μάλιστα μετρήσιμο σε όλους τους τομείς, το οποίο είναι δύσκολο να περιγραφεί με λίγες λέξεις…

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ

Το θέμα των πλευρικών διοδίων σε ποιες συνεργασίες σας έφερε και ποιο το συμπέρασμά σας απ’ αυτές;

Για τα διόδια χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Προχωρήσαμε σε αναλυτική ενημέρωση των δημοτών μας σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, με στόχο τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τους, πραγματοποιήσαμε κοινή συνεδρίαση δημοτικών συμβουλίων με τον Δήμο Κηφισιάς και προχωρήσαμε στην έκδοση ψηφίσματος κατά των πλευρικών διοδίων, συνεργαστήκαμε με συλλόγους, φορείς, αλλά και την Περιφέρεια, ενώ πραγματοποιήσαμε και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

Είμαστε σε στενή συνεργασία και σε κοινή γραμμή πλεύσης τόσο με τον Δήμο Κηφισιάς και τον δήμαρχο κ. Θωμάκο, όσο και με τον Δήμο Ωρωπού και τον δήμαρχο κ. Ρούσση. Είναι ανεπίτρεπτο να τοποθετηθούν πλευρικά διόδια εντός του οικιστικού ιστού των Δήμων μας. Ο αγώνας είναι κοινός και θα τον συνεχίσουμε.

Με το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, όπως αυτό αναδείχτηκε για άλλη μια φορά με την τελευταία απεργία των συμβασιούχων, σύμφωνα με την άποψη των δημοτών, τα «πήγατε αρκετά καλά». Σε τι οφείλεται αυτό, σε σχέση με άλλους δήμους;

Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για την καλύτερη επίλυση του προβλήματος που προέκυψε από την απεργία των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. Και κατανοούμε απόλυτα τα δίκαια αιτήματά τους. Ωστόσο, τέτοιες κινητοποιήσεις δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος κατανόησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, βοηθώντας αποτελεσματικά, ώστε να μην πνιγεί ο τόπος στα σκουπίδια. Γι’ αυτό και τους απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Στο θέμα της αποχέτευσης, που θεωρείται από τους δημότες ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου, πως σκέπτεστε να προχωρήσετε; Έχετε συγκεκριμένους στόχους και ορατό χρονοδιάγραμμα;

Η αποχέτευση είναι ένα όνειρο δεκαετιών για τους δημότες μας. Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στη διοίκηση του Δήμου κάναμε τα πάντα για να προχωρήσει. Ήδη εκτελείται ένα πολύ σημαντικό τμήμα, μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων, αλλά για να είμαι ειλικρινής, αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα με την υπάρχουσα εργολαβία. Έχουμε θέσει στον ανάδοχο αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις, τα οποία, προς το παρόν, τηρούνται και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τηρηθούν μέχρι τέλους.

Έπειτα, υπάρχουν και άλλα συμπληρωματικά έργα της αποχέτευσης που δρομολογούμε. Πρόκειται για το υπόλοιπο δίκτυο του Αγίου Στεφάνου, της Άνοιξης και της Δροσιάς. Σε πρόσφατη, μάλιστα, συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντληθούν από μέρους του όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, για να δημοπρατηθούν και αυτά τα έργα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ήδη εκτελούμε έργα σύνδεσης στο δίκτυο και μέχρι τέλος του 2018 θα έχουν συνδεθεί περισσότερες από 1000 κατοικίες.

Αν και θεωρητικά είναι ακόμη νωρίς, μπορείτε να «βαθμολογήσετε» τη θητεία σας κι αν αυτό είναι κίνητρο να σας ωθήσει να διεκδικήσετε μια νέα θητεία;

Βαθμολογία βάζει μόνο ο δημότης που είναι ο μόνος κριτής και επιλέγει αυτούς που θεωρεί ως πιο κατάλληλους. Πιστεύω, όμως, ότι η αποτίμηση του έργου μας είναι πολύ θετική και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις. Μέσα στα τρία αυτά χρόνια που είμαστε διοίκηση έχουμε κάνει ό,τι δεν είχαν κάνει άλλοι σε ολόκληρες θητείες. Έχοντας αυτό κατά νου, ναι, θα διεκδικήσω νέα θητεία.

Τι θα θέλατε να πείτε σε «φίλους» και «αντιπάλους» δημότες κι όχι μόνο;

Θέλω να πω ότι αδυνατώ να κάνω τέτοιου είδους διαχωρισμό και θεωρώ ότι, ως αιρετός, είμαι υπάλληλος όλων των δημοτών και θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία τους. Και έτσι πράττω, όχι για λόγους δημοσιότητας ούτε για να αποκομίσω προσωπικά οφέλη, αλλά γιατί θέλω, με συλλογική δουλειά, να βελτιώσουμε σε όλα τα επίπεδα τον Δήμο μας. Να τον κάνουμε πολύ καλύτερο, να προσφέρουμε στον δημότη αυτά που θέλει για τον τόπο του. Δηλαδή, τα έργα και τις υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη ζωή του και που δικαίως πρέπει να του παρέχονται ανταποδοτικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου